Hall of fame

Met regelmaat zal een lid van de vereniging gevraagd worden om via de site te laten weten wie hij is, waarom hij vist, wat zijn favoriete viswater is enzovoort. Het laatste interview is op deze pagina te vinden, onder aan de pagina is een overzicht te zien van eerdere interviews.

Deze keer is dat Johan Vreeburg. Johan is de vice-voorzitter en wedstrijdcommisaris van de WHSV en tevens is hij de webmaster van deze website. Kortom een druk baasje die veel tijd in de WHSV steekt.

Foto

 

 

Johan Vreeburg

 

Wat is je naam

 

  Mijn naam is Johan Vreeburg
Wat is je leeftijd

 

  Ik ben op dit moment 49 jaar
Waar woon je

 

  In Katwijk in de wijk Zanderij
Wanneer ben je gestart met vissen   Eigenlijk weet ik niet beter of ik heb altijd al gevist. Eén van de eerste herinneringen die ik heb is dat ik met mijn vader en broer aan het vissen ben op het terrein van de Wilbert in het Additioneel Kanaal. Daar lag destijds het voetbalveld van KRV (nu de Rijnvogels). Op zich heel bijzonder omdat noch mijn vader noch mijn broer veel op hadden met de visserij. Wij woonden tussen de Oude Rijn en het Additioneel Kanaal in en ik was daardoor zeer vaak aan het water te vinden; was het niet met vissen , dan wel met de rubberboot of kattekwaad aan het uithalen. Ik begon met een bamboehengeltje en kreeg later een werphengeltje met molen die mijn ouders besteld hadden bij Termeulenpost. In een geërfd fotoalbum van een tante vond ik kortgeleden een foto terug waar ik op 9-jarige leeftijd aan het vissen ben in de vijvers van Plan De Hoek in Rijnsburg. Prachtig om mezelf al op die leeftijd al te zien vissen. Nu op mijn 49ste kan ik concluderen dat het plezier in het vissen nooit is verdwenen. Gelukkig heb ik een gezin die me dat ook gunt en mij volop de ruimte geeft om veel tijd (en geld) in deze hobby te steken. Niet alleen in de visserij zelf, maar ook voor al het bestuurs- en organsatiewerk.

 

Waarom vis je   Een passie is moeilijk uit te leggen. Voor mij persoonlijk is passie "met iets bezig zijn waarbij ik de tijd en alle dagelijkse stress vergeet". Ik ben enthousiast, krijg er heel veel energie van en het geeft me voldoening. Als ik met de visserij bezig ben, hoeft niemand mij te vertellen wat ik moet doen: ik ben er 'intrinsiek' voor gemotiveerd en ga er voor. Niet alleen door zelf "uit hengelen te gaan", maar ook door anderen daarbij te helpen, om ander gepassioneerden met elkaar te verbinden, goede resultaten neer te zetten (ik blijf een wedstrijdvisser), wedstrijden te organiseren, bijeenkomsten te beleggen en zelfs visvakanties te organiseren, maar vooral ook de belevenissen verbaal met elkaar te delen. De ervaring van de passie wordt rijker als je je ervaringen met andere gepassioneerden kan delen.

 

Wat is je favoriete discipline van vissen   Met stip op één is dat de witvis- en wedstrijdvisserij. Alhoewel ik ook graag, maar op zijn tijd, andere vormen van visserij bedrijf (struinend op de karper, in de winter op de snoek, op een forellenvijver op de forellen of zelfs vanaf de havenhoofden op zee), de meeste tijd besteedt ik aan de witvis- en wedstrijdvisserij. Ook hier geldt dat het delen van de ervaring misschien wel een van de meest motiverende aspecten is van mijn hobby. Het liefst vis ik dan ook koppelwedstrijden en dan met voorkeur met mijn vaste vismaat Hans Vijgeboom. Samen de voorbereiding doen, de spanning ervaren van de plaatsloting, het bespreken van de tactiek en vooral het elkaar helpen beter te worden en te gnieten van een geleverde prestatie zijn zaken waar ik warm van wordt.

 

Wat is je favoriete vis   Als wedstrijdvisser kom ik dan uit op de brasem. Het gaat in de wedstrijdvisserij om het hoogste gewicht en dat bereik je nu eenmaal het beste met onze vriend de Abramis brama. Maar als je vanuit de esthetiek deze vraag benaderd dan kom ik toch al snel uit op de zeelt. Wat is dat een prachtige vis. Explosief en sterk en verdraaid mooi van uiterlijk.

Wat is je favoriete locatie   Het gehele westen/noordwesten van Nederland kent zo enorm veel mooie locaties, waar nog goed vis te vangen is. Locaties als Zijkanaal B, het Noorderbuitenspaarne, de Hoge Vaart en het Zijkanaal C behoren toch wel tot mijn favoriete wateren. Tegelijk denk ik dan..."en de Amstel dan en het Amstel-Drechtkanaal, of de Markervaart, het Noordhollandskanaal....kortom: er valt bijna niet te kiezen.

 

Wat is je beste vangst ooit   Tijdens het "vrij vissen" ligt mijn beste prestatie op 94 kilogram. Dit was op het meer van Skanderborg in Denemarken. Niet alleen ik presteerde die dag bovenmatig. Op die zelfde dag werd op dat zelfde meer door de Engelsman Tom Pickering het wereldrecord verbroken. De vis was los zullen we maar zeggen.In Nederland ligt mijn record tijdens het vrij vissen op 85 kilogram in de havens van Amsterdam. Een prestatie op zich was het om samen met Boet kastanja het leefnet uit het water te krijgen. Niet lang daarna verbeterde ik dit gewicht bijna tijdens een vissessie met hans van den Meeberg en Boet kastanja op het zijkanaal C. Toen bleef de wijzer net onder de 80 kilogram hangen. Tijdens de wedstrijden heb ik mijn record gevestigd op 4 september 2004 met 62.000 gram tijdens een wedstrijd in het Zijkanaal C. Deze 62 kilo is geheel met de vaste stok gevangen. Tot op heden is dit nog steeds het clubrecord.

 

Wat is het hoogtepunt van je carrière

 

  Die heb ik nog niet bereikt.
Wat is je ultieme doel bij het vissen

 

  Het klinkt wat esoterisch, maar het komt tot dichtbij het gevoel te krijgen van innerlijke rust en bevrediging. De één doet dat door meditatie en de ander (ik) bereikt dat zelfde resultaat door de visserij.
Hoe bereid jij je voor bij een dag vissen  

Bij mij is dat eigenlijk een doorlopend proces. Omdat ik (vrijwel) elk weekeinde vis (als het geen wedstrijd is, dan wel vrij vissen), ziet elke week er voor wat betreft de voorbereiding hetzelfde uit. Laten we starten op de maandag.

Op de maandag is het nog rustig en beperkt ik me tot het zeven van de maden. Vaak gebruik ik de maandag ook om herstelwerkzaamheden uit te voeren op de spullen die ik de zaterdag of zondag er voor heb gebruik. Dat kan zijn een nieuwe voorslag er op, schoonmaken of onderlijntjes knopen. Zoals altijd bekijk het de resultaten van andere wedstrijden op het internet of heb contact met "soortgenoten".

Op de dinsdag en woensdag zeef ik opnieuw de maden, surf over het internet en één keer in de maand hebben we op dinsdag bestuursvergadering.

Donderdag is de dag dat ik aas en voer ga halen bij Hengelsport Meijvogel te Katwijk. Samen met de andere leden van de wedstrijdcomissie (Bram Zwanenburg, Boet Kastanja en Eus van der Ham) wordt dan tevens de komende wedstrijdorganisatie voorbereid. Waar wordt er gevist, hoe zijn de weersomstandigheden daarop van invloed, waar zetten we de vakken uit, hoeveel deelnemers zijn er, hoe laat gaan de baanuitzetters (Bram en ik) op pad en dat soort zaken. uiteraard krijgt het aas alle aandacht bij thuiskomst en wordt gezeefd, eventueel gewassen en in de bloem klaar gezet voor de zaterdag. Het dagelijkse casters afzeven wordt en passant meegenomen.

De vrijdag is een drukke dag. Direct na thuiskomst gaan de maden weer op de zeef, worden de casters gespoeld en vacuüm gezet, wordt het voer gemaakt en wordt er gedacht aan de innerlijke mens (brood smeren en koffie zetten). Tevens worden de wedstrijdzaken nog nagelopen (zijn alle kantnummers er, zijn de vlaggen, weegnetten en schalen in orde, zijn er nog afmeldingen, hebben we de dagprijsjes klaarliggen en meer van dat soort zaken. De koelboxen worden gevuld en gaan alvast de auto in.

De zaterdag is dan de dag dat het moet gebeuren. Zeer vroeg in de ochtend (in juni soms wel om 03.15 uur) sta ik op en haal mijn aanhangwagen in mijn elders gehuurde garagebox op en begeef me naar Cor Jollie. Cor is slecht er been en wil nog graag vissen. Voor mij een keine moeite hem mee te nemen. Vanaf Cor Jollie rijd ik naar het afgesproken punt alwaar ik de andere baanuitzetter Bram Zwanenburg ontmoet. Gezamelijk rijdt ik naar het wedstrijdwater. De vlaggen worden neergezet en daartussen zetten we twee vakken uit. Danis het wachten op het telefoontje van de mannen die gezorgd hebben voor de plaatsloting en kunnen we onze spullen gaan uitpakken en ons installeren. Vrij snel daarna arriveren de eerste deelnemers die hun plek opzoeken. Een enkele keer moet er dan nog een probleempje worden opgelost (een overhangende boom, te veel plompeblad voor de deur of dat soort zaken) en het signaal voor de start van de wedstrijd kan worden gegeven. Tijdens de wedstrijd snel nog wat foto's maken en horen hoe het loopt zodat de website weer bijgewerkt kan worden. Dan natuurlijk de rust en concentratie vinden om een prestatie neer te zetten. Het gaat er uiteindelijk om om de wedstrijd te winnen of op zijn minst hoog te eindigen. Een half uur voor de wedstrijd ga ik alvast al het overbodige opruimen en schoonmaken. Als wedstrijdcommissie ben je ook verantwoordelijk voor de weging en prijsuitreiking en daar wil je zo snel mogelijk mee kunnen beginnen. Het zal overigens niet voor het eerst zijn dat ik juist in die periode nog enkele grote brasems als bonus vang. Waarschijnlijk wordt dat veroorzaakt doordat je niet zo rap aanslaat en de vis zich vervolgens zelf haakt.

Na de weging de prijsuitreiking, het opruimen van de wedstrijdzaken (vlag, nummertjes, netten, schalen en zo) en richting Katwijk om Cor Jollie met zijn spullen af te zettten. Daarna naar de garage, de netten uithangen en de aanhanger weer zo klaar zetten dat hij de zaterdag erop zo weer gepakt kan worden. Snel naar huis en nadat het aas weer schoongemaakt is en gekoeld is weggezet, kan ik zelf onder de douche en vaak dan een uurtje op de bank om nog wat nachtrust terug te halen (tenzij de v.v.Katwijk thuis speelt, want dan ga ik daar toch nog even heen alvorens me aan Klaas Vaak over te geven.

Het is nog klaar. De adminsitratie moet nog gedaan worden. De zondag is meestal de dag dat ik het klassement bijwerk, de betalingen controleer, het lotingsschema bijwerk en niet het minste; de website weer helemaal bijwerk. Al met al kost me dat elke zondag na de wedstrijd toch gauw 2 tot 2 1/2 uur. Uiteraard houd ik ook mijn logboek bij zodat ik een volgende keer nog beter beslagen ten ijs op dat viswater mijn wedstrijd vis.

En dan klaar?....Nee,hoor de maden moeten weer op de zeef.....

Wat is je favoriete voer en aas  

In de loop van de jaren heb ik gebaseerd op mijn ervaring een voer voor de vaste stok en een feedervoer ontwikkeld. Ik ben daar zeer tevreden over. Het feedervoer is overigens bij Hengelsport Meijvogel als huisvoer te koop. Het is vooral de kunst tevreden te zijn met dit voer en zonder aanpassingen te blijven gebruiken. Vanuit onzekerheid geef je het voer als snel de schuld als het een keer niet loopt met de vangsten zoals je zou willen. Vrijwel altijd ligt het aan andere zaken dan aan je voer. Dus vertrouwen er in hebben en niet knoeien met andere toevoegingen.

Ik kan niet één aassoort aangeven dat beter werkt dan een ander. Ik zorg er altijd voor een goed gedkte tafel te hebben zodat ik kan inspelen op wat er die dag nodig is om een visje te vangen. Op dat menu staat vrijwel altijd:

  • grote maden
  • kleine maden
  • mestpieren
  • wormen
  • maïs
  • casters
  • en vaak pellet
Wat is jouw tip voor je collega vissers

 

  Geniet van je passie en deel je ervaringen.
Wat kan er volgens jou nog verbeterd worden aan de sportvisserij in Nederland  

Sportvisserij Nederland heeft dit jaar goede voorstellen aan de Minister gedaan om de sportvisserijregels te vereenvoudigen. Sommige regels dateren nog van een ver verleden en moeten nodig geactualiseerd worden. Daarbij denk ik dan een de gesloten tijd voor wormen en de variatie in bescherming en minimummaten.Wat naar mijn mening echt verbeterd moet worden zijn de afspraken over vissen op elkaars water en dan met name voor de wedstrijdvisserij. Alhoewel er steeds meer wateren in de Landelijke lijst van viswateren worden opgenomen, zijn er nog te veel wateren waar slechts beperkt of inhet geheel niet een wedstrijd gevist mag worden. Voorbeelden zijn de Vlaardingse Vaart, De Rotte, De Amstel, het Amsterdam-Rijnkanaal bij Diemen.

Net zo belachelijk zijn de vergunningkosten die gerekend worden door de visrechtenhebbenden. Let wel: ik ben absoluut voor het uitgeven van wedstrijdvergunningen. De combinatie van vergunninguitgave en publicatie op het internet zoals dat door de POS wordt gedaan verdient navolging in heel Nederland. Ik ben echter tegen bestuurders die alleen uitgaan van het eigen belang en het ons moeilijk maken om een leuke wedstrijd te organiseren. Veruit de meeste HSV-en in Nederland draaien op vrijwilligers die actief de wedstrijdsport beoefenen. Het is een algemeen beeld dat meer dan 95% van de leden van hengelsportverenigingen louter voor de vergunning lid zijn en aan geen enkele activiteit van de HSV deelneemt, laat staan daar vrijwilligerswerk voor uitvoert. Het zijn vooral de wedstrijdvissers die actief zijn. Als het deze wedstrijdvissers te moeilijk wordt gemaakt en zij er mee stoppen ligt geheel georganiseerd sportvissend Nederland op zijn hol.

Een ander punt is de controle op het hebben van een wedstrijdvergunning. In de 19 jaar dat ik nu binnen onze HSV (voorheen de Vliegende Visser) met de wedstrijdvisserij zijn we nog nooit gecontroleerd op het hebben van de wedstrijdvergunning. Het verplicht moeten aanvragen van zo'n vergunning zou ook moeten betekenen dat er aanhandhaving wordt gedaan. Regulering zonder handhaving is een wassen neus. Wie kan ik op zaterdagochtend om 05.00 uur bellen als er een "illegale wedstrijd" op de Ringvaart wordt gevist in hetzelfde aan ons toegewezen vak? Wie treedt er tegen de karpervissers op als zij weigeren weg te gaan aan het B-kanaal met een beperkt aantal plekken? Wel weten enkele van deze vergunninguitgevers ons te vinden met de acceptgiro. Ik vind dat Sportvisserij Nederland en alle federaties hier de handen ineen voor zouden moeten slaan. Ik weet dat het juridisch niet mogelijk is, maar goede afspraken met de federaties en de federaties op haar beurt weer met de visrechthebbenden zou al veel kunnen betekenen.

 

Wat is je favoriete internetsite   Onze eigen site natuurlijk! Maar als webmaster staat daar voor mij nooit iets verrassends op. Er zijn vier sites die ik zeer vaak bekijk omdat die vier bijelkaar het grootste deel van mijn interessegebied afdekken, dit zijn:
Heb je een eigen homepage

 

  Nee, als webmaster van deze site kan ik alles kwijt en is er geen behoefte aan een eigen site
Wat is je e-mailadres  

webmaster@whsv.nl

wedstrijden@whsv.nl

 

Tot slot: wie zou jij als volgende geïnterviewde willen zien

 

  Bij de vereniging zijn verschillende zeer gepassioneerde vissers. Eén daar van is Jan van den oever. Ik zou Jan´s antwoorden op de bovenstaande vragen wel eens willen horen.

 


Laatst bijgewerkt 31-Dec-2009 13:57 uur