Hall of fame

Met regelmaat zal een lid van de vereniging gevraagd worden om via de site te laten weten wie hij is, waarom hij vist, wat zijn favoriete viswater is enzovoort. Het laatste interview is op deze pagina te vinden, onder aan de pagina is een overzicht te zien van eerdere interviews.

Deze maand is ons nieuw gestarte voorzitter van de karpercommissie Dennis Oomen

Foto

 

 

 

Dennis Oomen in Posterholt

 

Wat is je naam

 

Dennis Oomen

Wat is je leeftijd

 

36

Waar woon je

 

Katwijk zh

Wanneer ben je gestart met vissen

 

Ik ben gestart met vissen toen ik een jaar of 10 was. Ik had een oud bamboehengeltje van mijn oma gekregen, waarmee ik in de vijvers van de Helmbergweg mijn eerste voorntjes ving. Niet snel daarna verspeelde ik mijn eerste (gras-)karper. Ik was meteen verkocht en heb mijn ouders tot wanhoop gezeurd om een werphengel. Toen ze eindelijk overstag waren en ik er een had, ben ik eigenlijk meteen op karper gaan vissen. Ik heb daarna kennis gekregen aan een oudere man, die ik vaak tegenkwam aan het kanaal, die me de kneepjes van het karperen heeft aangeleerd.

 

Waarom vis je

 

Ik vis om de spanning van het spel tussen de vis en de visser. Ik ben altijd gedreven door het jagersinstinct. Ik heb mezelf vanaf het begin deze discipline aangeleerd en sta daar nog steeds achter. Ik kies mijn vismethodes ook zodanig dat ik het gevoel heb dat ik de vis heb kunnen foppen. Ik hecht veel waarde aan het woord vangen. Niet voor niets roep ik bij elke aanslag tegen de vis : “ gotcha! “

 

Wat is je favoriete discipline van vissen

 

Dat is het karpervissen, maar zo af en toe wil ik er ook wel eens met de spinhengel op uit om een roofvis te vangen

Wat is je favoriete vis

 

Dat zijn de schubkarpers van het oude slag. Lekker kort gedrongen en hoog gebouwd, kortom vissen die de hengel kromtrekken tot het handvat en me tot het laatst beangstigen of ik de dril tot een goed einde kan brengen

 

Wat is je favoriete locatie

 

Dat is het uitwateringskanaal te Katwijk. Ik heb goede herinneringen aan dit water. Je weet nooit wat je er treft.

 

Wat is je beste vangst ooit

 

Da’s een beetje tweeledig, want ik heb in Frankrijk ooit een 35 ponds spiegel gevangen. Alleen telt hij voor mij niet als persoonlijk record, omdat ik de hengel overnam van iemand die er geen heil meer in zag. Dat was wel de zwaarste vis die ik ooit in mijn handen heb gehad. Ik ben overigens tevreden met elke vis die ik vang. Als ik moet zeggen wat ik de mooiste vangst vond, dan moet ik een 24 ponds schubkarper benoemen die ik in 5 minuten wist te vangen bij een lastig obstakel in het uitwateringskanaal. De dril was echt een strijd, want deze vis trok een 4 ponds hengel krom alsof het een twijgje was. Het waren de langste en spannendste 5 minuten van mijn leven!

 

Wat is het hoogtepunt van je carrière

 

Die hoop ik niet mee te maken, want dan zou ik ermee moeten gaan stoppen. Maar tot nu toe kan ik nog niet echt iets bedenken

Wat is je ultieme doel bij het vissen

 

Perfectie! Ik neem veel moeite om mijn vissen te bestuderen. Ik wil graag weten hoe de vis zich gedraagt en daar stem ik mijn visserij op af. Op het moment dat alles klopt en ik mijn doelvis(en) weet te strikken, door alles tot in detail verzorgd te hebben, dan is mijn doel bereikt.

 

Hoe bereid jij je voor bij een dag vissen

 

Voordat ik ga vissen, heb ik het water al geobserveerd. Ik maak een dieptekaart door met de peilhengel het water af te vissen. Als ik alle gegevens heb en de kaart heb, dan kan ik me al een aardig beeld maken, waar ik de vis kan verwachten. Dan ga ik nogmaals observeren en wil ik bevestiging van mijn bevindingen. Als ik die heb dan ga ik mijn spullen optuigen, aas bereiden en eventueel lokvoer samenstellen. Dan rest de controle van het materiaal. Het klaarzetten van de koffieautomaat en het smeren van de boterhammetjes voor de visdag.

 

Wat is je favoriete voer en aas

 

Ik vis het liefst met deeg, maar ook particles en zo af en toe met boilies, die ik dan zelf maak

Wat is jouw tip voor je collega vissers

 

Neem eens de tijd om te bekijken wat je nu eigenlijk uit het water hebt gehaald. Ik maak helaas te vaak mee dat er onder het genot van een biertje en een hoop muziek vanuit een bivvy met twee hengels op een rodpod op karper wordt gevist. De eventuele gehaakte karper wordt aan zwaar materiaal binnengedraaid en als hij kleiner is dan verwacht ( soms alles onder de dertig pond! )  direct weer teruggezet zonder enige aandacht. Ik vind het zelf erg leuk als ik er achter kom dat ik een vis dubbel na enkele jaren, waarbij de vis gegroeid is of  ver verwijderd is van de plaats waar ik hem de vorige keer ving.

 

Wat kan er volgens jou nog verbeterd worden aan de sportvisserij in Nederland

 

Ik zou graag willen zien dat er een gedragscode komt, voor alle sportvissers.
Ik zie zoveel onnodig dierenleed, veelal door onwetendheid of onervarenheid

Tegenhanger zou moeten zijn dat de sportvisser meer vrijheden krijgt, ten aanzien van bijvoorbeeld het nachtvissen of de wateren waar hij graag zou willen vissen. Of bijvoorbeeld een echte grote vergunning die toegang geeft tot alle bevisbare wateren in Nederland.

 

Wat is je favoriete internetsite

 

De WHSV.nl  en alle kapervis sites

Heb je een eigen homepage

 

Neen

Wat is je e-mailadres

 

karper@whsv.nl
Tot slot: wie zou jij als volgende geïnterviewde willen zien
Johan Vreeburg

 


Laatst bijgewerkt 25-Jan-2009 17:32 uur