Bestanddelenlijst

 

Aardappelmeel

Aardappelmeel is gemaakt van gedroogde en zeer fijn gemalen aardappelen, heeft een hoge zetmeelwaarde en een sterk klevende werking. De werking is niet lang bindend, in het water verliest aardappelmeel al snel de klevende werking. Aardappelmeel is erg verzadigend dus niet te veel gebruiken. Goede aardappelmeel is licht van kleur.

 

     

Afbeeldingsresultaat voor aardappelvlokken

 

Aardappellvlokken

Hiervoor worden aardappels gedroogd en gewalst. Vlokken zijn vetter dan bloem. Hebben ook een min of meer klevende werking. Vooral goed in een brasemvoer. De aardappelvlokken nemen water op en gaan boven het voer zweven. Aardappelvlokken kan men ook bijmengen nadat het voer reeds nat gemaakt is. De kleur, zwak geel, is bepalend voor de kwaliteit. In grote hoeveelheden zijn aardappelvlokken verzadigend.

     
 

Anco

Soort (paneer) beschuitmeel

 

 

     
 

Anijszaad gemalen

Is de gemalen anijszaadpit. Anijs groeit van nature in landen rond de oostelijke kant van de Middellandse Zee. Al in Egypte was de plant in cultuur. Op Cyprus wordt anijs commercieel verbouwd. De beste kwaliteit komt van steranijs. Gemalen Anijszaad  is vijfmaal sterker in geur dan het Spaanse anijszaad (anis vert). De kleur moet diep roodbruin zijn.
Zeker te gebruiken in een oppervlaktevoer en wanneer er kleine vis gevangen moet worden. Maximaal 5%.

 

     
 

Arachidemeel

Nadat de olie uit de aardnoten (pinda's) is geperst, wordt de rest vermalen tot meel. Er bestaat grove of fijne arachidemeel. Omwille van het grote percentage vliesgedeelte krijgen we de roodbruine kleur. Deze kleur is tevens bepalend voor de kwaliteit en het resterende vetgehalte. Hoe donkerder, hoe meer vet de arachide bevat.

 

     
 

Beschuit

Beschuit ontstaat door een langzaam bakproces. Beschuitmeel is gebroken en gemalen beschuit. Goed beschuitmeel kan nooit goedkoop zijn. Beschuitmeel heeft een erg laag soortelijk gewicht en is een van de beste ingrediënten voor de basis van een goed lokaas.

 

     
Afbeeldingsresultaat voor ijshoorn
 

Biscuitmeel

Gemalen ijscowafels. Ook in de handel onder de naam "Galette". Biscuitmeel is licht, heeft een sterke geur en een klevende werking. Neemt moeilijk vocht op en wanner er teveel van gebruikt wordt, zal het lokaas te licht worden. Op stilstaand water mag iets meer gebruikt worden dan op stromend water. Maximaal 5 à 10%.

 

     
 

Bloedpoeder

Bloedpoeder is een product dat wordt gemaakt van bloed uit slachterijen. Het is rijk aan ijzer en heeft een penetrante geur. zeer fijn van structuur en daardoor ook bindend. Een zuiver donkerrood fijn poeder. Is de kleur donker, naar het zwarte toe, dan bevat bloedpoeder veel onzuiverheden. Voor de winter of in een voer waarbij men met roofvis rekening houdt. Dosis 5 tot 10 %. Mag slechts in een kleine hoeveelheid door het lokaas vermengd worden, omdat het zich snel in het water verspreidt.
 

     
 

Bodemvoer

Bodemvoer is altijd samengesteld uit een of meer bindende bestanddelen en moet gecombineerd worden met één of twee verspreidende producten. Dit laatste om er voor te zorgen dat de voerbal langzaam uiteen valt. Dit effect wordt versterkt door levend aas (maden of wormen) aan het voer toe te voegen. Kies er voor om als  toevoeging of kruiden of zoetstoffen toe te voegen. Wees voorzichtig met de combinaties. Te veel van het goed zal de vis eerder wegjagen dan op de voerplek lokken en houden.

 

     
 

Bosgrond  

Bosgrond is een samenraapsel van wat in de bodem van het bos gevonden kan worden: zand, bosstrooisel en compost. Bosgrond heeft een sterke geur. 

 

     
 

Broodmeel

Gedroogd en gemalen brood. Er zijn verschillende kwaliteiten en kleuren. Een lichte kleur wijst op wit brood en hoe donkerder hoe groter het aandeel bruin brood. De kwaliteit is nauw verbonden met de kleur. Goed broodmeel is wit van kleur, fijn gemalen en is hoofdzakelijk afkomstig van het kruim (wit brood).

 

     
 

Chappelure

zie Paneermeel

     
 

Collant

Collant is een vermalen paardenbrok, bevat een hoog percentage aan eiwitten, is sterk klevend en heeft een zeer welruikend aroma. Niet geschikt voor een licht voertje.  Max. 10%
Zie ook PAV of PV1
 

     
Afbeeldingsresultaat voor vruchtvlees van de koko
 

Copra melasse

Copra melasse wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokos en is een mengsel van kokosmeel en melasse. Is donkerbruin van kleur omdat het is aangezoet met suikerstroop (Melasse is een overblijfsel bij de raffinage van suiker uit de suikerbieten.) Om de melasse, een restproduct van de suikerbereiding op te zuigen, wordt chocomel gebruikt, vandaar de naam copra melasse.
Goede copra melasse is donker van kleur, is vettig, eetbaar, een goede binder en zorgt voor een zoete smaak. Wordt vooral gebruikt voor het lokken van grote vis bij het vissen op brasem.
Copra Melasse is erg voedzaam. Copra is laxerend en mag daarom tot maximaal 30 % in een voer gebruikt worden. Het is zeer geschikt voor het grondvoer, geurt sterk en kleeft. Vandaar dat het niet makkelijk is het homogeen door het voer te mengen. Kan eventueel notenmeel vervangen.
 

     
 

Druivensuiker

Druivensuiker wordt ook wel glucose of dextrose genoemd. Er zijn verschillende soorten suikers, die allemaal als kenmerk hebben dat zij zoet smaken. De bekendste suikers zijn gewone kristalsuiker (sacharose), melksuiker (lactose), druivensuiker (glucose of dextrose) en vruchtensuiker (fructose). Van de suikers is glucose ofwel druivensuiker de 'snelste' brandstof. Dit type suiker kan direct uit de voeding door het bloed worden opgenomen. 

     
Afbeeldingsresultaat voor Duivenmest
 

Duivenmest

Duivenmest is erkrijgbaar in twee vormen: gedroogd of vers (ingevroren). Verse duivenmest is te verkiezen boven gedroogde. Vooral de manier van bereiden is belangrijk. Duivenmest zetten we onder water om op die manier alle onzuiverheden te verwijderen. Goede duivenmest herkent men aan de gifgroene kleur. We gieten het water af en met een mixer maken we er een homogeen papje van. Het beste is duivenmest vochtig te laten, zodat er na toevoeging van het overige droge lokaas geen extra water dient te worden toegevoegd. Duivenmest heeft een bindende werking.
Op 3 kilo voer, 1 kilo gezuiverde duivenmest. Alleen voor voorn en niet voor brasem.

 

     
 

Engels wit

Grove korrels broodmeel. Engels Wit wordt gebruikt om het voer te binden en zwaarder te maken zodat het sneller en beter afzinkt. Gebruik Engels Wit met mate.

 

     
 

Funegrek

Funegrek is afkomstig uit het gebied rond de Middellandse Zee. Fenugrek is duizenden jaren gebruikt als een geneesmiddel om verstopping te verhelpen. De zaden hebben een sterke (ietwat chemische) geur en een bittere smaak. Fenugrek bevordert de eetlust van grote vis (waaronder de karperachtigen) en is ook bindend. Voedingswaarde : geen voedingswaarde, maar werkt wel spijsverteringsbevorderend. Kan tot 10 % worden toegevoegd per kilo grondvoer, te gebruiken op dieper water.


 

     
 

Gemalen havermout

Havermout was aanvankelijk veevoer, maar is na de Eerste Wereldoorlog populair geworden als consumptiemiddel voor mensen. Gemalen Havermout is de gestoomde en geplette haverkorrel. Heeft een sterk bindende werking, zeker wanneer de havermout fijn vermalen is. Nooit gebruiken op stilstaand water. Is havermout grof vermalen, neemt hij moeilijker vocht op, kleeft minder en de deeltjes zullen boven het voer gaan zweven. Gericht op grote vis.

 

     
 

Gemalen korianderzaad heeft de zelfde eigenschappen als venkel, maar wordt in ondiep water gebruikt. Het beste is de volle korrel te nemen en deze met een product van de basis te vermalen (bv. met paneermeel of broodmeel). Dient in een voertje als geur- en smaakmaker.De bittere smaak is vooral geschikt voor grotere vis. Bevordert sterk de spijsvertering en is geschikt in een bodem- en oppervlaktevoertje.
Voedingswaarde : geen voedingswaarde.
Is goed te combineren met vette, verzadigende meelsoorten zoals b.v. notenmeel , pindameel ,koekjesmeel of beschuit. Dosis tot 15 %.

     
 

Grind

Grind is meestal fijn riviergrond of aquariumgrind. Indien dit in het voer wordt gebruikt dient het voer wat kleveriger zijn dan normaal omdat er van het grind geen enkele bindende werking uitgaat.

 

     
 

Hennep

Hennep wordt ook wel kemp genoemd. Het is de gemalen graankorrel van de hennepplant. Deze kan grof of fijn vermalen worden. Wanneer we de volle korrel malen, moet je deze steeds mengen met paneermeel of polenta. Heeft een zeer hoog vetpercentage en een specifieke aantrekkingskracht, vooral op voorn. Hennep zal de werking van het voer sterk bevorderen. Hennep geeft het voer een typische geur.

Hennepkorrels kunnen vermalen worden, laten kiemen of poffen. Gemalen hennep kan men op de volgende manier toebereiden.

  1. Geweekte hennep: Hiervoor malen we de hennep zeer fijn. Eventueel nog extra uitzeven in een fijne keukenzeef. We gieten enkele uren voor we het lokaas klaar maken, kokend water over deze fijngemalen hennep. Laten afkoelen. Zowel het water als de hennep gebruiken om het lokaas aan te maken. Voor stilstaand water.
  2. Gekookte hennep: We malen de hennepkorrel niet te fijn en zetten het ruim onder water (er mag zo'n 2 à 3 cm water boven de hennep staan). We laten dit mengsel goed doorkoken tot het water praktisch is verdampt. Na afkoelen nemen we notenmeel en mengen dit met de gekookte hennep tot we een stijf mengsel krijgen. Met een mengsel van beschuitmeel en paneermeel wordt dit papje verder droog gemaakt. Voor stromend water.
     
 

Hennepolie

Hennepolie wordt verkregen door onder grote druk hennep te persen. De zaden van hennep bevatten 25 tot 35 procent olie en bevat veel essentiële vetzuren. De koudgeperste olie is licht groen en heeft een lichte gras smaak.

     
 

Karwijzaad

Geurstof met een scherpe, indringende geur. Karwijzaad is te gebruiken op dieper water en waar grote vis gevangen dient te worden

     
 

Koekjesmeel

Zijn fijn gemalen koekjes, ijswafels enz. Koekjesmeel heeft een goede bindende werking en is  daarom goed voor stromend water. Koekjesmeel komt in diverse kleuren (van wit tot geel) en in diverse smaken (van zoet tot zeer zoet) voor. Koekjesmeel moet niet in te grote hoeveelheden in het voer gebruikt worden. Koekjesmeel is erg vet en het bindt erg goed. Kan prima als smaakmaker worden gebruikt. Voedingswaarde: voedzaam. Maximaal 25 % toevoegen.
Het is erg zoet en dus zeer geschikt voor het vissen op brasem en kolblei en andere grote vissen.

     
 

Kokosmeel

Is het gemalen schroot van de kokosnoot, overblijvend na de oliebereiding. Heeft een penetrante geur en neemt heel goed vocht op. Door deze vochtopnemende kwaliteit is kokosmeel goed bruikbaar om te nat aangemaakt voer weer op orde te krijgen. Zeer geschikt op stilstaand  niet te diep water en gericht op niet al te grote vis. Hoe lichter het kokosmeel is, des te vetarmer is het. Te licht kokosmeel is niet goed.

     
 

Koolzaad

Koolzaad is gemalenoliehoudend zaad van de zoete koolzaadplant. Koolzaad moet fijn gemalen gebruikt worden. Heeft een erg hoog vetgehalte en een laxerende werking. Koolzaad heeft een sterk bindende werking.  Wordt vooral gebruikt in een voer voor diep en  stromend. Het kan in die situaties Hennip vervangen.

     
 

Kurkuma

Kurkuma, ook wel koenjit of geelwortel genoemd, wordt gewonnen uit de plant Curcuma longa. Kurkuma is een tropische specerij uit Zuid-Azië. Kurkumais een gemberachtige wortelstok die gekookt en gedroogd wordt.  Kurkumapoeder is donkergeel en geeft een sterke kleur aan het voer. Om de geelwortelspecerij te bereiden worden de wortels gemalen.  Het heeft qua smaak en kleur veel overeenkomsten met de veel duurdere saffraan. Het werd vroeger daarom ook wel ‘Indische saffraan’ genoemd. De kleurstof ‘curcumine’ maakt dit kruid geschikt om voer geel te kleuren. In bepaalde samenstellingen kan het zeer goed gebruikt worden als eetlustopwekker. Kurkumapoeder wordt gebruikt in bodem- en oppervlaktevisserij , is aromatisch en bindend. Het heeft geen voedingswaarde. Gebruik er niet veel van;  meestal 1 eetlepel op 1 kilogram voer.

     
 

Kurkpoeder

Fijngemalen kurkafval. Vermengen nadat het lokaas nat is gemaakt. Kurkpoeder neemt geen water op. Geeft explosieve werking aan het voer. Zeker geschikt voor ondiep water. Wordt ook gebruikt om kleine vers de vase los te maken. Gebruik niet te veel!

     
 
Lecithine

Lecithine is een stof die o.a. wordt gebruikt als emulgator. Een emulgator is een stof die aan een produkt wordt toegevoegd (het is dus een 'additief') om twee stoffen die van nature geen verbinding aangaan, met elkaar te binden. In dit geval water en vet. Het wordt bijvoorbeeld in brood gebruikt, om het langer goed te houden en beter verteerbaar te maken. Lecithine kan gemaakt worden van bijvoorbeeld (rauwe) melkbestanddelen, zaden en uit soja. Lecithine uit soja, wordt dan ook meestal: Sojalecithine genoemd.

     
 

Leemaarde

Leemaarde ook wel löss genoemd. Wordt voornamelijk gebruikt om het voer te verzwaren. Het beste is om vochtige leem te gebruiken en deze bij het lokvoer te voegen nadat dit volledig kaar is. Hoeveelheid is naar gelang diepte en stroomsnelheid
 

   

Löss (leem)

Löss (leem) wordt hoofdzakelijk gebruikt om het voer te verzwaren. De gebruikte, vochtige leem dient men eerst door een zeef (openingen 3 à 4 millimeter) te drukken. Het beste is vochtige leem te gebruiken en deze bij het lokaas te voegen nadat dit volledig klaar is. Indien mogelijk vlak voor het maken van voerballen.

   
     
 

Lijnzaadmeel

Lijnzaadmeel is gemalen lijnzaad(vlaszaad). Heeft een hoog vetpercentage en zal hierdoor de werking van het voer bevorderen.

 

     
 

Maïsbloem

Maisbloen wordt ook wel polentabloem genoemd.

     
 

Maïsgluten

Maïsgluten is het proteïnegedeelte van meel uit graan. Maïsgluten hebben de vorm van kleine korrels met een geel oranje kleur. Het heeft een verspreidende werking en bevordert de spijsvertering.

     
 

Maïsmeel

Maïsmeel s het meel van de volledige vermalen maïskorrel. Maïsmeel wordt gebruikt om het voer te verzwaren. Verkrijgbaar in twee kleuren: wit en geel, dit om de uiteindelijke kleur van het lokaas te beïnvloeden.

     
Gerelateerde afbeelding  

Maniokmeel

Maniokmeel komt van de cassave, een tropisch gewas. Maniokmeel is zeer vluchtig en erg fijn van structuur. Hoe witter de maniok hoe beter de kwaliteit. Een uiterst fijn meel dat een uitstekende wolkvormer is melkachtig). Wolkt lang en kleurt het water wit, heeft een hoog visueel effect. Is zeer geschikt voor een oppervlaktevoer.

 

     
 

Melasse vloeibaar

Melasse vloeibaar is het stroopachtige bruine residu van de suikerbereiding met een typische geur en smaak. Melasse is zeer klevend. Max 5%

 

     
 

Melkpoeder

Melkpoeder is een typische wolkvormer. Melkpoeder geschikt voor elk onderhoudsvoer. Geeft een langdurige wolk. Ongeschikt voor stromend water. Heeft een min of meer klevende werking. De melkpoeder uit de hengelsportzaak is met visolie of grasmeel gedenatureerd. Vandaar dat hij iets vettiger is dan die geschikt is voor menselijke consumptie.

 

     
 

Negerzaad

Negerzaad is een kleine zwarte zaadje in de vorm van een komma. Wordt vaak aan vogels gegeven ter verbetering van de geslachtsdrift. Geur- en smaakmaker met laxerende werking.

 

     
 

Notenmeel

Notenmeel wordt gemaakt van de noten van de okkerboomnoot. De noten zijn olierijk en zitten aan de bast. Notenmeel wordt verkregen door de noten te pletten en te vermalen. Notenmeel is licht laxerend. Het wordt aangeraden notenmeel matig te gebruiken.

 

     
 

Oeuillettezaad

Oeuillettezaad Is vermalen of geplet blauw maanzaad. Oeuillettezaad zou de eigenschap hebben de reactie van de vis te beïnvloeden door het wantrouwen weg te nemen. In kleine hoeveelheid geschikt voor elk typisch voornvoer.

 

     
 

Onkruidzaad

Onkruidzaad is het restant wat over blijft bij het zuiver maken van vogelzaad. Meestal wordt dit onkruidzaad vermengd met graszaad. Het wordt aangeraden dit fijngemalen te gebruiken. Vooral goed in het voor- en naseizoen.

 

     
 

Oppervlaktevoer

Oppervlaktevoer moet vooral bestaan uit producten die een verspreidende werking hebben. Alleen om het goed ingeworpen te krijgen is er behoefte aan binding. De voerballen moeten bij aanraking van het wateroppervlakte direct uiteen vallen en zeer langzaam afzinken. Over het algemeen is oppervlaktevoer licht van kleur.

 

     
 

Paneermeel

Paneermeel wordt ook wel aangeduid als chapelure. Hoe fijner het paneermeel, hoe meer vreemde bestanddelen er in aanwezig zijn. Heeft een kleiner vochtpercentage dan broodmeel en daarom een lager soortelijk gewicht, dus lichter in gewicht. Ligt tussen broodmeel en beschuitmeel in. Werkt iets klevend. Er is ook gekleurd paneermeel in de handel, rood en geel. Dit gekleurd paneermeel dient om de kleur van het lokaas te beïnvloeden. Droog door het lokaas vermengd, vormt paneermeel een goed werkend bestanddeel, door droge deeltjes die zullen stijgen, water opnemen en daarna weer zullen zakken. Paneermeel doet lokaas sneller uiteenvallen dan broodmeel.


 

     
 

Papaverzaad

Papaverzaad is het fijngemalen zaad van de papaverplant. Papaver heeft in visvoer de eigenschap de vis wat minder wantrouwend te maken. Papaverzaad werkt verspreidend maar kan toch in bodemvoer worden gebruikt.

 

     
 

Pavo, PV1 of Collant

PAVO,PV! of Collant zijn eigenlijk alle drie veevoer en wel speciaal voor paarden. Het bevat een hoog gehalte aan proteïnen en 20% suiker. Het is bindend, goed van smaak met een sterke geur en kleur. Het wordt gebruikt in een grondvoer en trekt vooral grote vis aan. Niet geschikt voor een licht voertje.

     
 

Peperkoekmeel.

Peperkoek komt voor in de kleuren naturel, geel en zwart. Is zeer zoet en heeft een klevende werking

 

     
 

Polenta wordt verkregen door de maïskorrel niet te malen maar te snijden. Door in de verschillende stadia van het snijden te zeven ontstaat polenta in fijne of grovere vorm. Er zijn twee soorten:

 

Italiaanse polenta: fijne korrel, geschikt voor ondiep, stilstaand en langzaam stromend water. Is licht kleverig, zal het voer iets verzwaren en toch makkelijk uiteen laten vallen.

Polentabloem is het stuif dat in de zeven achterblijft na de laatste snijbewerking. Wolkt goed en laat het voer snel uiteenvallen.

Voor stromend en diep water kan men polenta op de volgende manier bereiden. Polenta in een bak doen en overgieten met water dat net niet kookt. Laten afkoelen en droog maken met paneermeel. Voor 250 gram polenta gebruiken we 300cc water. Tijdens het overgieten met het hete water wel goed roeren.

     
 

Rijstmeel

Rijstmeel is fijne rijstegries, afkomstig van de vermalen rijstkorrel. Rijstmeel wordt gebruikt om het lokaas te verzwaren en de kleur lichter te maken.

 

     
 

Rijstsemoule

Ook wel rijstebloem  of rijstmeel genoemd. Rijstsemoule is fijne rijstegries afkomstig van de gemalen rijstekorrel en wordt gebruikt om het lokaas te verzwaren en de kleur lichter te maken. Rijstebloem wordt vooral als vulstof gebruikt. Max 15%
 

     
 

Sojameel

Sojameel is gemaakt van de gedroogde en fijngemalen peulen van de sojaplant. Sojameel bevat een hoog proteïnegehalte (48 %) en is dus zeer geschikt in een grondvoer voor het vissen op grote vis. Sojameel is erg geschikt voor bodem- en oppervlaktevisserij. Sojameel is bindend en eetbaar. Sojameel is een redelijk te verteren product. In oppervlaktevoer in kleine hoeveelheden gebruiken vanwege de kleur en in een grondvoer tot 30 %.

 

     
 

Steranaijs

Steranijs is een geurstof die de eetlust sterk bevorderd. Wordt voornamelijk gebruikt in een bodemvoer. Voedingswaarde: niet direct, bevordert wel de spijsvertering. Dosis tot 10 % in combinatie met meelsoorten die rijk zijn aan zetmeel (b.v. aardappelmeel).

 

     
 

Vanillepoeder

Vanillepoeder is afkomstig van de vanilleplant, een klimmende orchideeënsoort met meterslange stengels, luchtwortels en vlezige bladeren. Aan de plant bevinden zich onrijpe, smalle peulen van maximaal 25-30 centimeter, vol met kleine zaden. Kan goed verwerkt worden in iedere soort voer. Kan verzadigend werken. Geur/Smaakmaker en eetlustverwekkend.

 

     
 

Venkelzaad

Venkelzaad is het zaad van de venkel. Als het gemalen wordt ruikt het zeer sterk. Venkel werkt eetlustverwekkend en stimuleert de spijsvertering. Allround geurstof met een aantrekkelijke geur. Het ruikt enigszins naar anijs en de smaak is iets zoetig. De zaden kunnen met paneermeel vermalen worden. Venkelzaad is geschikt voor bodem- en oppervlaktevisserij. Is goed in voer zowel gedurende de zomer als in de winter. Speciaal in de winter voor het vangen van voorns. Voedingswaarde: geen. Kan in iedere voersamenstelling gebruikt worden. Dosis tot 10 %.

 

     
 

Vismeel

Vismeel is gedroogde en gemalen vis. Is niet hetzelfde als haringmeel. De geur van vismeel is scherper en het meel is ook donkerder van kleur. Vismeel heeft een zeer scherpe geur en bezit een hoog percentage dierlijk eiwit. Te gebruiken in de winter. Maximaal 5%.

 

     
 

Vleesmeel

Goed vleesmeel, bereid uit de kadavers van dieren en is te herkennen aan de kleur. Vleesmeel moet donkerbruin zijn. Is het licht van kleur, hebben we meestal te maken met vleesbeendermeel, dat minder geschikt is. Te gebruiken in de winter. Maximaal 5%.


 

     
 

Wit zand

Wit zand dient er voor om het voer te verzwaren. Alternatieven zijn leem of grind. Zilverzand zoals in vogelkooien wordt gebruikt voldoet uitstekend.


 

     
 

Wouwbloem

Wouwbloem bestaat uit graankorrels (meestal tarwe, maïs of rijst) die met hete stoom worden bewerkt en daarna worden gedroogd. De gedroogde en daarna gestoomde graankorrels worden als geheel fijngemalen. Wouwbloem heeft een klevende werking. Te gebruiken in een zwaar lokaas dat niet te vlug uit elkaar mag vallen.

 

     
 

Zemelen

Zemelen zijn een bijproduct van het walsen van de tarwekorrel. Zowel grof als fijn in de handel. De grove zemel is de buitenkant van de tarwekorrel. De fijne zemel is het vlies tussen de buitenkant en de kern(bloem) van de tarwekorrel. Zemelen nemen goed vocht op en dienen om het voer luchtiger en licht te maken en vergroten het volume van het lokaas. Zeer geschikt in een oppervlaktevoertje en een lokaas voor stilstaand water. Zemelen kunnen ook droog door het reeds natgemaakte lokaas vermengd worden. Is een lokaas te nat gemaakt, dan kan dit verholpen worden door er zemelen bij te voegen.

 

Bij de beschrijving van de bestanddelen is gebruik gemaakt van informatie uit boeken en het internet. In bijzondere mate kan de maker het boek 101 meelsoorten bestanddelen Om beter te vissen van Sensas aanbevelen. In dit boekwerk is alle informatie te vinden die nodig om tot een goed "eigen" voertje te komen.