Competitie 2017 van start met Willem van Duijn als dagwinnaar.

Vandaag de eerste wedstrijd van de competitie 2017.
Bij mij gaan de hengels en molens, na een grondige schoonmaakbeurt ,  aan het einde van de competitie de kast  in. Voor mij geen vissen in de winter. Na een winter van af en toe youtube filmpjes  over vissen kijken, begint het eind  februari dan toch wel weer te kriebelen en begin ik met het kopen van materiaal, om weer klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Van degenen die al weken aan het proefvissen zijn had ik gehoord dat de vangsten bij de Mooie Nel  waar, zoals ieder jaar, de eerste wedstrijd van de competitie gevist wordt, uitstekend waren. Daardoor kreeg ik des  te meer zin om weer te beginnen. Zo veel zelfs, dat ik een half uur te vroeg bij het BP station was. Ik was niet de enige, Boet was er ook al. Vervolgens druppelden de overige wedstrijdvissers  binnen. Goed om iedereen weer te zien. Het loten kon beginnen.
Bij de Mooie Nel is het de laatste jaren toch wel belangrijk gebleken welke stek je loot. Maar de topstekken zijn, na het baggeren van een paar jaar geleden, wel veranderd. Kwamen voorheen de winnaars  voor  vak 1 meestal bij het eerste slootje en voor vak 2 meestal bij de woonboten of de tonnetjes vandaan. De laatste jaren was dat  voor vak 1 vanaf stek 5 en voor vak 2 de kopstek, naast de steiger. Ik lootte stek nummer 6, een gunstige stek dus.
Na de loting stond iedereen te popelen om te vertrekken, maar om de baanuitzetters de gelegenheid te geven om rustig een goed parcours uit te zetten, hebben we nog even gewacht.
Toen we dan eindelijk los gelaten werden ging het in gezwinde spoed richting Mooie Nel. Dat de start van een nieuwe competitie niet alleen bij mij kriebels te weeg brengt bleek al onderweg. Zo wist iemand ineens de weg naar de Mooie Nel, waar we toch al jaren komen, niet meer en reed bij de afslag Haarlem/Alkmaar door richting Amsterdam. Die had zeker al zoveel keer geoefend bij de Mooie Nel, dat hij al in gedachte bij de tweede wedstrijd zat. Als daarachter dan nog iemand rijdt met het oriëntatie vermogen van een goudvis en waarvan in het verleden is gebleken dat zijn TomTom ook niet te vertrouwen is, dan begrijp je dat er een paar zich moesten haasten om op tijd aan de wedstrijd te kunnen beginnen.
Aan het water aangekomen bleek dat de stekken zo ruim waren uitgezet, dat stek 6 op de steiger naast het tweede slootje was uitgezet. De stekken bij het 2e slootje waren de laatste weken bij het proefvissen topstekken gebleken. Dat schepte dus verwachtingen.
Gezien het weer van de afgelopen dagen verwachtte ik dat ik er niet ver hoefde in te gaan. Ik besloot twee voerplekken de maken. Eén op 18 en één op 35 meter. Ik begon te vissen op 18m. Na ongeveer een uur had ik hier twee kleine brasems gevangen. Ik ben toen overgeschakeld naar de 35 m. Hier ving ik regelmatig mooie brasems. Na vorig jaar met verschillende systeemptjes gevist te hebben (powergum, freerunning en ga zo maar door) viste ik gewoon weer op de oude manier met de korf aan een zijlijntje. Ik het begin gebruikte ik onderlijntjes van 14’’ en haak nr 12. Na een paar lossers  ben ik met haak 10 gaan vissen. Als aas gebruikte ik drie mestpiertjes en een caster.
Gedurende de wedstrijd merkte ik dat, hoe meer wormen ik door mijn voer knipte, des te minder de aanbeten werden. Ik heb toen geen wormen meer geknipt  en ben alleen nog casters door mijn voer gaan doen.
De aanbeten kwamen vervolgens frequenter, heviger en de brasems werden groter. Tot twee keer toe zwom er één dwars door mijn 14’’ lijn, met gevolg dat ik een tijd geen aanbeet meer kreeg. Mooie gelegenheid om tussendoor even te kijken of het op 18 m al beter was. Dit bleek niet  zo te zijn. Ik ben toen overgegaan op 16’’ en haak 8. Zelfs hier presteerde het er één om in 1 keer door te zwemmen.
Voor ik er erg in had waren de zes uur voorbij. Altijd een goed teken. Na weging bleek ik met 23 kilo dagwinnaar te zijn.
Dat de stekken die vooraf waren aangekondigd als topstekken, ook topstekken waren, bleek wel uit de resultaten. Aan de andere kant van de 2e sloot zaten Paul van der Pol op 7 met  21 kg en Ton Hakkeling op 8 met 17 kg ook goed in de vis.
Ook in vak 2 bleek de kopstek naast de steiger weer de topstek te zijn. Willem Stoutjesdijk viste hier 19kg bij elkaar.
Schitterend weer, over het algemeen goede vangsten. Kortom een geweldige start van de nieuwe competitie. Dat smaakt naar meer.

Willem van Duijn.

Ps. Een lang verslag hé. Johan had tegen mij gezegd dat het verslag op zijn minst 15 regels moest zijn. Zou er nu ook een maximum  ingesteld gaan worden?